Виживання на природі. Їстівні рослини

 Якщо зомбі-апокаліпсис застав вас за межами міста, цілком ймовірно, що поряд не буде жодних продуктових складів, де можна буде запастися їжею. В такому випадку вам доведеться шукати їжу буквально в себе під ногами. Тому дуже важливо вміти розпізнавати їстівні рослини та відрізняти їх від отруйних.


Ми розглянемо, які рослини можуть врятувати вас від голоду, коли під рукою не буде ніяких інших запасів. Дізнатися про те, як іще шукати харчі в дикій природі, можна із книг про виживання.

Увага! Це важливо! Яких рослин треба уникати.

Якщо ви не можете точно визначити, чи перед вами отруйна рослина, краще перестрахуватися і не їсти її. Ось найпоширеніші ознаки отруйних рослин:

  • молочний чи безколірний сік
  • шипи, пух чи колючки
  • квасоля, цибулини чи насіння в стручку
  • гіркий чи мильний присмак
  • листя, схоже на кріп, моркву чи петрушку
  • деревина чи листя має "мигдалевий" запах
  • колоски із рожевими, фіолетовими чи чорними вусиками
  • трилисники
Багато отруйних рослин мають одну чи більше таких ознак. Зверніть увагу на те, що деякі з цих ознак можуть зустрічатися й у їстівних рослин. Тому переконайтеся, що ви точно знаєте, яка перед вами рослина, перед тим як вживати її у їжу.

Щириця (або амарант)

Цей бур'ян росте на полях, в садах, городах та на узбіччях доріг, насипів. Любить вологі місця. Ця рослина багата на білок, вітаміни та мікроелементи. Придатні до їжі всі частини рослини. В листі може бути підвищений рівень нітратів та щавлевої кислоти, тому перед вживанням амарант варто відварити (відвар пити не рекомендується). В крайньому випадку рослину можна вживати в сирому вигляді.

Кропива

Кропива росте у лісах та садах, чагарниках. В Україні поширені два види цієї рослини: кропива дводомна та кропива жалка. В їжу вживається кропива дводомна.  Рослина багата на білки, вітаміни та мінерали. Кропиву можна їсти в свіжому вигляді у салатах, відварювати та готувати з неї суп, додавати в інші страви як начинку чи приправу.

Лопух

Ця рослина росте як бур'ян в садах і на городах, поблизу доріг. В їжу можна вживати листя та почищені молоді пагони - в сирому вигляді або відварені. Листя може мати гіркуватий присмак, тому перед вживанням рекомендується переварити його двічі. Корені лопуха також можна почистити та їсти відвареними, смаженими чи печеними. Страви з кореня лопуха дуже популярні в східній кухні.

Очерет, рогіз

Очерет - трав'яниста рослина, яка росте на болотах чи берегах прісноводних джерел . Поживний та волокнистий, він містить багато крохмалю. Молоді пагони можна відварювати, серцевину їсти сирою чи також відварювати, а кореневища їдять запеченими. Висушені кореневища перемелюють на борошно, з якого потім можна пекти хліб, тістечка, варити кисіль. Підсмажене кореневище заварюють замість кави.

Кульбаба

Кульбаба - дуже поширена рослина, росте як бур'ян в садах, на вигонах та луках. Їстівні всі частини рослини: корені, листя і квітка. Вживається в їжу сире молоде листя (старе може мати гіркуватий присмак). Коріння перед застосуванням варто зварити. Відвар потім можна пити як чай. З квітів кульбаби можна робити вино. Підсмажене і помелене коріння використовують як замінник кави. Кульбаба є багатим джерелом вітамінів та мінералів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Зомбі. Класифікація

Зараження зомбі вірусом. Симптоми